• Speculatie viert hoogtij op diverse fronten: bij aandelen, cryptomunten en NFT’s.
  • Beursexpert Phil Toews acht de kans op een daling van de S&P 500-index met 30 procent in de komende 12 tot 24 maanden groot.
  • Toews vergelijkt het huidige marktsentiment op de beurs met de Hollandse tulpenmanie uit de zeventiende eeuw.

Het zijn bijzondere tijden op de beurs, meent topman Phil Toews van vermogensbeheerder Toews Asset Management, die ruim 2 miljard dollar aan beleggingen in beheer heeft.

Speculatie viert hoogtij op diverse fronten – bij aandelen, cryptomunten, NFT’s – en koersen worden opgestuwd tot bizarre hoogten. De huidige beurseuforie doet Toews denken aan de tulpenmanie in Nederland in de zeventiende eeuw, waarbij tulpenbollen werden verkocht voor prijzen van omgerekend honderdduizenden euro’s in hedendaags geld.

“Als je terugkijkt naar Holland, denk je: ‘Dat was krankzinnig, hoe konden ze zoveel betalen voor een tulpenbol?’. Maar als je er midden in zit, is het moeilijk te herkennen”, aldus Toews, die mede-oprichter is van het Behavioral Investing Institute. “Dus denken mensen: ‘Het is volledig rationeel om 600.000 dollar te betalen voor cryptokunst.'” 

“We leven in een periode die even bizar is als de tulpenmanie. En iedereen zegt: ‘Het is prima’.”

Wat aandelen betreft ziet Toews excessen bij SPAC's (lege beurshulzen die met een zak geld naar de beurs gaan om overnames te doen), meme-aandelen (zoals het op sociale fora gehypete aandeel GameStock) en techbedrijven met prille innovaties. Winsten zijn vaak afwezig, of beleggers zijn bereid veel te veel te betalen voor aandelen in verhouding tot de winst.

Meer in het algemeen staan diverse waarderingsindicatoren op historisch hoge niveaus. Het gaat dan om bijvoorbeeld de verhouding tussen de totale waarde van beursgenoteerde bedrijven en het nationaal inkomen (ook wel bekend als de Warren Buffett-indicator), en de verhouding tussen de koers van aandelen en de omzet.

De opwaartse trend van beurzen kan volgens Toews niet ongelimiteerd doorzetten. Een "significante daling" van aandelen — door Toews gedefinieerd als een daling van 30 procent of meer — is "hoogst waarschijnlijk" in de "niet al te verre toekomst".

"Uiteindelijk zal deze markt instorten, in potentie op een spectaculaire manier, hoofdzakelijk wegens de hoge waarderingen", aldus Toews. 

Timing is een belangrijk deel van de analyse van Toews. Hij verwacht dat de neergang ergens in de komende 12 tot 24 maanden plaatsvindt. Eerst moet de Amerikaanse economie vaste grond onder de voeten krijgen. Als dat gebeurt, zal de Federal Reserve niet langer bereid zijn om beurzen te ondersteunen door rentes extreem laag te houden, verwacht hij. 

Een teken dat een crash van aandelen nadert, is volgens Toews een periode van hoge volatiliteit. Dat wil zeggen dan er op de aandelenmarkt stijgingen en dalingen van 3 procent of meer per dag plaatsvinden. Dat gebeurde in 1999 voordat de dotcomzeepbel uiteenspatte.

Toews denkt ook dat de ontwikkelingen op de markt voor cryptomunten zullen bijdragen aan de omvang van de verkoop van aandelen. Als de cryptozeepbel uiteenspat, zullen beleggers vermogen dat ze daarin hebben gestoken echt kwijt zijn en kwetsbaarder zijn met vermogen dat ze nog in aandelen hebben zitten.

Toews is sceptisch over cryptovaluta, omdat ze in zijn optiek geen echte waarde hebben. Het rendement komt volgens Toews uitsluitend voort uit "enorme speculatie." De interesse van grote spelers zoals zakenbanken voor cryptovaluta zal de zeepbel alleen maar groter maken, voegt hij toe.

Niet alle beursexperts zien grote daling

De hoge waardering van aandelen is een breed gedeelde zorg onder beursstrategen. De koersstijgingen die sinds maart 2020 zijn ingezet en in het eerste kwartaal van dit jaar doorzetten, impliceren dat de beurs al flink vooruit is gelopen op het economische herstel.

Kijk je naar de koersdoelen voor eind dit jaar van analisten op Wall Street voor de brede S&P 500-index, dan ligt het gemiddelde op 4.150 punten, dicht in de buurt van het huidige niveau.

Hiermee suggereren veel beursexperts dat een verdere stijging van beurskoersen er niet meer in zit dit jaar. Maar dat is iets anders dan een brede verkoopgolf van 30 procent of meer in de komende maanden. Dat zou ook opvallend zijn, gelet op het verwachte economische herstel in de tweede helft van het jaar.

In het eerste kwartaal hebben analisten de kracht van het winstherstel bij beursgenoteerde aandelen overigens flink onderschat. Liefst 86 procent van de bedrijven uit de S&P 500-index presenteerde over de eerste drie maanden van 2021 beter dan verwachte cijfers.

Vooralsnog blijven aandelen in de buurt van de recordniveaus hangen en is de beweeglijkheid op de beurs laag. Aangezien Toews voor zijn analyse een termijn van 12 tot 24 maanden hanteert, moet nog blijken of hij gelijk krijgt.

LEES OOK: Fameuze cryptohandelaar met de bijnaam ‘Wolf of All Streets’ vertelt hoe hij snelle gokjes combineert met ‘hodling’ – en noemt 5 kansrijke, maar minder bekende tokens